top of page

FOLLOW ME:

Er zijn nog geen tags.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Ramadan is om de hoek!

Het vasten in de maand ramadan is voor moslims de meest gezegende maand. Tijdens deze maand werden de eerste openbaringen van de heilige Koran aan Profeet Mohammed (vrede zij met hem) neergezonden. Maar wat houd het precies in voor moslims? En wat mag je wel en wat mag je niet? Persoonlijk verheug ik me altijd heel erg op de maand Ramadan. Je voelt je één met andere moslims. Ik ben zelfverzekerd en ben bewuster bezig met mijn geloof.

Wat is de rede dat moslims vasten?

Op televisie wordt vaak aangekondigd dat het vasten gaat beginnen. Moslims eten en drinken een maand niet om te voelen hoe armen zich voelen. Dit is niet de belangrijkste reden van het vasten. De maand ramadan heeft een aantal doelen.

De doelen voor Ramadan zijn:

1. taqwa (vrees voor Allah)

2. het behalen van de grote beloning

3. het uitwissen van zondes

4. Het trainen van de eigen ego

5. Denken aan je arme medebroeders.

De maand Ramadan is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Het is een maand waarin je extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig bent. Een maand waarin de eenheid en samenhorigheid van de mensheid centraal staat. De maand waarop de aanbidding aan Allah het allerhoogst is.De maand waarin de Koran in de moskee wordt uitgelezen of/en dat thuis ook probeert. Waneer de maan Ramadan voorbij is is het de bedoeling dat we het goede gedrag voortzetten.

Wat mag NIET?

Met stip op 1 is de meest gestelde vraag: "Mag je dan ook geen water drinken"? Nee je mag geen water drinken. Ook geen klein slokje. Even bij het begin beginnen. De maand Ramadan duurt 29 of 30 dagen. Dit is afhankelijk van de maan. De islamtische kalender is een maankalender. Bij iedere nieuwe maan begint een nieuwe maand. Vanaf zonsopkomst tot zonsondergang mogen we niet eten noch drinken. Ook niet stiekem als niemand kijkt.

Het volgende is niet toegestaan tijden het vasten:

1. Eten en drinken na zonsopkomst en voor zonsondergang

2. Je mag geen gemeenschap hebben tijdens het vasten.

3. Kauwen op kauwgum

4. Opzettelijk overgeven

5. Het gebruik van voedingsinjecties of bloedtransfusies.

6. De hele dag slapen!

Wanneer een vrouw menstruerende is mag zij niet vasten omdat ze niet rein is. Deze dagen moeten wel ingehaald worden na de Ramadan en voor het begin van de nieuwe ramadan.

Wat mag wel?

1. Eten en drinken na zonsondergang en voor zonsopkomst

2. Het hebben van gemeenschap na zonsondergang en voor zonsopkomst

3. Het spoelen van je mond zonder dat je het inslikt en zonder hierin te

overdrijven. Dus ook je tanden poetsen.

4. Douchen

Je kunt gewoon gaan werken tijden het vasten en je kunt ook gewoon het eten voorbereiden voor de avond en voor de kids. Tijdens het vasten ben je niet opeens minder capabel. Je probeert je beste beentje voor te zetten en het goede naar boven te halen.

Over de maand ramadan kan ik een hele hoop vertellen. Er zijn uitzonderingen voor mensen die chronisch ziek zijn en niet in staat zijn om te vasten. Zij kunnen iedere dag een arme voeden. Zwangere vrouwen die het vasten niet in staat zijn te vasten. Zij moeten het wel inhalen na de zwangerschap. Het aanleren van het vasten aan je kinderen. De belangrijkste nacht van het vasten. Het verbreken van de vasten. Het uitnodigen van mensen tijdens het iftar ( avondmaal). Ik zal tijdens de Ramadan proberen iedere week een Ramadan onderwerp te posten. En met als afsluiting mijn kinderboek in'sha'Allah ( met de wil van Allah).

Veel gestelde vragen???

Dus je mag een hele maand niet eten? Hoe hou je dat vol?

Ik mag echt wel eten en drinken alleen pas na zonsondergang tot zonsopkomst. Ik houd het vol door goed te eten in de avond en te drinken. En het is een mentaliteitskwestie. Je kan alles, je moet het alleen willen.

Heb je geen honger?

De eerste twee dagen wel. Dan moet mijn maag vooral even wennen. Daarna valt het heel erg mee. De laatste 30 min aan het eind van iedere dag zijn soms wat zwaarder en zeker nu de dagen lang zijn.

Heb je ook geen dorst?

Op hele warme dagen zal ik eerlijk tegen je zijn. Ja! jij hebt toch ook dorst als het warm is? Een glas water tijdens de Ramadan ziet er heel verleidelijk en aantrekkelijk uit.

Vindt je het vervelend als mensen voor je eten en drinken?

Nee, helemaal niet zelfs.

Want is je grootste zwakte als je vast?

Boodschappen doen. ik heb over al trek in. Dus je neemt automatisch ook van alles en nog wat mee. Truc is zo vroeg mogelijk boodschappen doen. Dan is de trek nog niet zo groot en de verleiding ook niet.

Kan je niet stiekem eten?

Nee, Allah (swt) ziet alles.

Moeten je kinderen ook vasten?

Nee, nog niet. Maar ze leren beetje bij beetje om te vasten. Ik ben met mijn kinderen begonnen met eerst geen snoepjes. Daarna een halve dag niks eten wel drinken. toen een halve dag niks eten en drinken. Daarna zolang ze het vol kunnen houden. En de oudste vast nu in het weekend. Zo bouw je op en kunnen ze er aan wennen.

Je eet vast heel veel als het weer mag?

Eigenlijk niet. Ten eerste is het niet de bedoeling dat je overmatig eet. Je mag niet overdrijven en uiteindelijk eten weggooien. En daarbij komt na een soepje en een klein bordje zit je al vol. Soms zit ik al vol na wat hapjes en een soepje. Je ogen zijn heel groot maar je maag heel klein.


- follow me -

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey
  • Pinterest - Grey Circle

- zoeken -

- meest recente berichten -

- volgen via email - 

Blijf geïnformeerd en krijg berichten toegestuurd.

Mis geen enkele update

Naam

E-mail

bottom of page